Cuora mouhotii
Voorheen Cyclemys mouhotii, Geoemyda mouhoti en Pyxidea mouhotii
 
Naam: Indische doornschildpad of gekielde doosschildpad
Grootte: Maximaal 21 centimeter
Verspreidingsgebied: Noordoost Azië; het eiland Hainan, India, Bangladesh, zuidoost China, Thailand, Vietnam, Laos en Myanmar
Leefomgeving: In en rondom het water in het tropisch regenwoud en groene bossen van het gebergte waar ze zich over het algemeen in het loof en de vochtige, koele bosgrond ophouden.
Gedrag: Ze leven zeer verscholen. Ze zijn actief in de schemering. De dieren graven zich graag in zowel overdag als ook in de droogte perioden.
Ze kunnen zeer schrikachtig en schuw gedrag vertonen.
Eten: Vlees, fruit en planten
Winterslaap: Nee
Kenmerken: Het rugpantser is ovaal en heeft 3 lengtekielen en de zijkielen zijn sterk afgevlakt. De achterrand is duidelijk gezaagd, de voorraad in lichte mate. Het rugpantser is egaal geelachtig tot lichtrood of donkerbruin, tussen de kielen aan de zijkant zijn ze iets lichter dan de rest. Het buikpantser is geel tot lichtbruin en kunnen een donkere vlek aan de buitenkant van ieder schild vertonen. Deze vlekken kunen ook met elkaar verbonden zijn en tot een lengtestreep in elkaar over lopen. Oudere dieren hebben een scharnierend buikschild dat verder naar achteren ligt dan bij Terrapene. De kop is bruin met geel tot oranje gekleurde, donkeromlijnde vlekken. Het oog is zwart, lichtbruin, rood, koperkleurig tot grijsgeel. Poten en staart zijn grijs tot donkerbruin of zwartachtig.
Temperatuur: Tussen 22 en 28 graden
Bijzonderheden:

Hij bevind zich veel op het land, maar houdt zich ook veel in het water op. Zorg daarom voor een groot, plat en ondiep bassin.
Ondanks dat ze eigenlijk inactief zijn, bekijken ze hun omgeving met interesse en reageren ze meteen op bewegingen van prooidieren die dan snel gevolgd worden.

Hij verlangt een hoge vochtigheid. 50-90% afhankelijk van het jaargetijde.
Hij staat op de IUCN lijst van bedreigde dieren.
Cites II beschermd!