Graptemys pseudogeographica kohnii
Voorheen Graptemys kohnii
 
Naam: Mississippi landkaartschildpad
Grootte: Maximaal 26 centimeter
Verspreidingsgebied: Het zuiden van de Verenigde Staten; Iowa en Illinois, het oostelijk deel van Nebraska, Kansas, Oklahoma en Texas, Missouri, Arkansas, Lousiana, het westelijk deel van Tennessee alsmede Mississippi.
Leefomgeving: In poelen en meren met voldoende planten, vissen en insecten. Rivieren en rustige wateren met modderige bodems. Ook komt hij aan de kust incidenteel wel in brakwater voor.
Gedrag: Overdag actief
Ze zijn vrij schuw en schieten bij onraad meteen het water in.
Eten: Vlees, vis en af en toe wat groen
Winterslaap: Uitsluitend in hoger gelegen gebieden
Kenmerken: Te herkennen aan 2 gele halve manen op de kop. En witte ogen.
Het rugschild is ovaal en aan de achterzijde sterk getand. Over het midden van het schild loopt een duidelijke lengtekiel, die voorzien is van naar achteren gerchte knobbels. De kleur van het rugschild is olijfbruin tot bruin met een onregelmatig lichtbruin netpatroon, dat enigszins is te vergelijken met een landkaart.
Het buikschild is geelbruin en vertoont bij jonge dieren een variabel patroon van dubbele donkere lijnen. De overgang tussen rug- en buikschild is lichtbruin met een onregelmatige donkere strepentekening. De kop is grijsgroen, met een gele (soms oranje) tekening. Over het midden van de kop loopt een lengtestreep. De kin heeft een onregelmatig geel vlekkenstreeppatroon. Zowel de nek, poten, weke delen als de staart zijn grijsgroen met een gele strepentekening.
Temperatuur: Tussen 20 en 25 graden
Bijzonderheden: Het zijn zeer goede zwemmers.