Platysternon megacephalum
Naam: Grootkopschildpad
Grootte: Maximaal 21 centimeter
Verspreidingsgebied: Van Zuid-China tot Noord-Vietnam
Leefomgeving: Ondiepe frisse bergkreken
Gedrag: Nachtactief. Overdag graven ze zich in of verbergen ze zich onder stenen.
Eten: Voornamelijk dierlijk
Winterslaap: Nee
Kenmerken: Het rugpantser is vlak en in verhouding smal, roodbruin van kleur. Het buikpantser heeft een donkere vlek. De kop is opvallend groot en kan niet onder het rugpantser worden teruggetrokken. De kaak is haakvormig. De staart is even lang als het rugpantser. Kop, staart en poten zijn oranjebruin tot grijsbruin.
Temperatuur: Tussen 12 en 20 graden.
Bijzonderheden: Het is een moeilijk te houden dier, dat niet samen met andere dieren gehouden moet worden. Een terrarium met koel, schoon, helder, stromend water is noodzakelijk. Dit is echt een schildpad voor de gevorderde liefhebber. Hij zwemt slecht, maar komt vrijwel niet op het land.
Is de temperatuur iets te hoog, dan is hij mat, eet niet en gaat spoedig dood. Ook tegen vervuild water kan hij niet, zoals trouwens geen enkele schildpad. Het beste is, dit dier in een apart aquarium onder te brengen met een goede watercirculatie en een lage temperatuur. Een platte steen boven het water wordt wel eens als rustplaats gebruikt. Hij klimt zeer goed en maakt gebruik van elke gelegenheid om te ontsnappen.
Cites II beschermd!