De meeste waterschildpadden zijn dagactief.
’s Nachts rusten ze onder water en duiken ze van tijd tot tijd op, om adem te halen.


- Geluid


Slechts bij uitzondering zoals bij longontsteking of bij paring laat de schildpad enig geluid horen, alhoewel we bij dit laatste niet van uitzondering kunnen spreken. Schildpadden kunnen met taal, zoals een hond of een kat, geen blijk geven van tevredenheid of pijn. Ze hebben echter wel een eigen lichaamstaal en wanneer u de betekenis van deze gedragingen kent, bent u in staat te oordelen wat de schildpad wil 'zeggen'.


- Langs het glas lopen of klimmen



Dikwijls kunt u zien hoe een schildpad zonder ophouden langs de wand van een terrarium heen en weer kruipt en een weg probeert te zoeken om weg te geraken. Of hoe een schildpad probeert over de rand van zijn verblijf te klimmen. Dit zijn doorgaans duidelijke signalen dat het die de leefruimte niet geschikt vindt.
Dit gedrag is wel begrijpelijk als het dier pas in een nieuwe omgeving zit. Dit kan dan beschouwd worden als nieuwsgierig onderzoeken van het terrarium.
Blijven de uitbraakpogingen na een week nog aanhouden, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde met het terrarium.
Ook sterke geuren en geluiden kunnen het welzijn van schildpadden beïnvloeden.
Probeert een vrouwelijk waterschildpad contstant te ontsnappen of is ze heel nerveus bezig op het eiland, waarschijnlijk wil ze eieren leggen en zoekt ze een geschikte legplaats.


- Graven in de grond
(op het landgedeelte)


Graaft uw schildpad voortdurend in de grond, dan is het waarschijnlijk een wijfje die probeert eieren te leggen, maar geen geschikte legplaats kan vinden. Ook is het mogelijk dat uw schildpad (mannetje of vrouwtje), tegen de overdreven warmte, in de koele grond een schuilplaats zoekt. Dit hoeft niet diep te zijn, enkele centimeters is al voldoende.


- Alle poten uitgestrekt



Als een schildpad plat op het landgedeelte ligt met al haar poten uitgestrekt en de kop naar voren, dan is ze niet dood, maar neemt ze een zonnebad en voelt ze zich prima. Ligt ze echter de hele dag onder de warmtelamp en maakt ze een zwakke indruk, dan kan ze ernstig ziek zijn en kun je beter naar de dierenarts.


- Opgericht



Staat de schildpad rechtop en rekt hij zijn kop naar boven uit, dan is dat een blijk van nieuwsgierige interesse in de omgeving.


- Intrekken van kop en poten



Trekt de schildpad plots zijn kop en poten in, dan is ze bang en mag ze niet gestoord worden.
Met uitzondering van de halswenders en de halsbergers, die houden hun kop langs hun lichaam.


- Wroeten in het grind onder water



Waterschildpadden wroeten onder water graag in het grind. Hier gaat het meestal om het zoeken naar voedsel, hetgeen bij regelmatig voederen echter een tijdverdrijf geworden is. Ook kan het zijn dat door het schrikken, ze een schuilplaats zoekt in het grind.

 
   
© Waterschildpad.info