Voedseldieren kopen, en dan?

Ingezonden artikel van Hay en Marleen de Bitter


Vaak horen we verhalen van mensen die op zaterdagmiddag, als ze boodschappen doen, ook even langs de dierenwinkel lopen voor een paar doosjes krekels. Thuis worden de doosjes in het terrarium geschudt, en de diertjes zijn weer voor een weekje verzorgd. Zo moet het dus niet; maar hoe dan wel?

Allereerst zou ik iedereen willen aanraden zoveel mogelijk voedseldieren zelf te kweken. Men weet dan wat de voedseldieren te eten krijgen, en dus ook dat men goed voedsel voor de reptielen heeft. Voor bepaalde voedseldieren is dit voor iedereen mogelijk, zoals bijvoorbeeld fruitvliegen. Toch begrijp ik ook wel dat niet iedereen plaats en tijd heeft om bijvoorbeeld krekels en sprinkhanen zelf te kweken. Ook is het voor mensen met maar enkele dieren weinig zinvol om een complete kweek van deze dieren op te zetten. Dan is men dus toch afhankelijk van kopen, en daarvoor hieronder een paar tip:

1
Kijk of er iemand in de buurt woont, of naar een werkgroepbijeenkomst komt, die zelf voedseldieren kweekt, en waarvan je regelmatig een doosje kan krijgen.

2
Bekijk of je met enkele liefhebbers het kweken kunt verdelen. Bv. één krekels, één sprinkhanen en één muizen. Wissel de voedseldieren uit, zodat je toch een gevarieerd aanbod voor je dieren hebt.

3
Koop de voedseldieren altijd minstens één maat kleiner dan dat je ze nodig hebt, doe de dieren thuis in een transportbakje of een klein terrarium en voer ze enkele dagen bij; dit verhoogt de voedingswaarde aanzienlijk!

4
Zorg dat de dieren in elk geval vocht krijgen. Vaak zitten ze een week of nog langer in een krekeldoosje en zijn ze bijna uitgedroogd: een stukje appel of wortel is hiervoor prima geschikt.
Als voedsel voor de krekels kunnen we bijvoorbeeld zemelen of havermout nemen.
Sprinkhanen geven we geen sla, wel eventueel gewassen andijvie (niet te nat) of onbespoten gras (dus niet langs de berm of autoweg plukken!) Ideaal is ook gekiemde tarwe. Daarnaast krijgen ze bij ons ook de planten die uit de terrariums komen, en waar het mooie van af is, zoals de Guzmanias.

5
Ben je niet zeker dat je gekochte muizen in goede conditie zijn, maak ze dan dood en doe ze een tijdje in de diepvries: dan zijn de eventuele aanwezige ziektekiemen eruit. Wen je dieren zoveel mogelijk aan dode prooi, dit is zowel voor de muis en rat, als de reptielen vaak prettiger.

6
Krulvliegen en gewone vliegen geven we wat voedingswaarde door middel van een suikerklontje gedoopt in wat koffiemelk, dat we bij de uitkomende vliegen in de pot doen.

7
Op alle voedseldieren (behalve op muizen en ratten) doen we toch nog een extra vitaminepreparaat.

Denk erom: hoe beter de voedseldieren, hoe beter onze reptielen!


Hay en Marleen de Bitter
haydebitter@home.nl

 
© Waterschildpad.info